Svenska barn och ungdomar rör sig för lite, enligt ny nationell studie. Foto: TT/Arkivbild

Höga halter av PCB i gammal gympahall

Uppdaterad
Publicerad

Under två år ska barn på låg och mellanstadiet ha gymnastik i Hammarhallen i Ljungby. Något som oroar föräldrar. I hallen har det uppmätts höga halter av miljöfarliga ämnet PCB.

Idrottshallen har, enligt en inventering som kommunen själva gjorde 2005, höga halter av ämnet PCB. Ämnet har hittats i fyra olika fogmassor som använts runt dörrar och pelare på utsidan av byggnaden.

Höga halter i fogar

På två av de inventerade ställena på byggnaden ligger PCB-halten på 20 000 milligram per kilo, vilket kan jämföras med gränsvärdet på 500 milligram PCB per kilo, skriver tidningen Smålänningen som först berättade om de höga halterna.

Att gympalektionerna flyttas till Hammarhallen beror på att Hjortsbergsskolan ska genomgå en ombyggnation under två års tid. Byggnaden är gammal och delar av den har varit otjänlig för skolverksamhet under en tid.

Oro hos föräldrar

Nu finns en oro hos föräldrar att man utsätter barnen för onödiga hälsorisker. Frågan togs upp på ett föräldramöte, berättar skolans rektor Irene Mayor. Något som gjorde att hon i sin tur ställde frågan till tekniska förvaltningen i kommunen.

– Jag fick svaret att det är ingen fara att vistas i det, och jag litar på den kompetens som finns, säger hon.

Tittar på andra alternativ

Irene Mayor säger att man ännu inte slagit fast att gympan kommer att förläggas just på Hammarhallen. Man tittar även på andra alternativ, till exempel Friskis och Svettis lokaler i Ljungby.

– Det är klart att jag stänger inte en byggnad med dålig miljö för eleverna, för att sen sätta dem medvetet i en byggnad med en ännu sämre miljö, säger hon.

Expert: Inte troligt att ämnet finns i luften

Höga halter av PCB kan påverka hälsan negativt och det finns studier som visar att det kan ha hormonstörande egenskaper även vid lägre halter. Man kan få det i sig både genom maten eller genom luften.

Men Jens Åhman, doktor i kemi och enhetschef på Arbetsmiljöverket säger att det är osannolikt att PCB sprids i luften om det sitter fast i fogar.

– Att det är fullständigt ofarligt kan man inte säga, men PCB har låg flyktighet och sitter det dessutom bundet i fogmassa i en ventilerad lokal har jag svårt att se att det kommer ut mycket i luften och ens något, säger han.

Hammarhallen används i dag av Ljungby gymnastikklubb, Ljungby friidrott och av privatpersoner och flera andra föreningar som hyr den för olika ändamål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.