Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chiara Bergmark är ordförande i Elevernas riksförbund. Hör henne berätta om årets elevrådskongress. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Elevrådskongress i Kalmar – hälsan i fokus

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inledde Elevernas riksförbund sitt årsmöte i Kalmar. Över hundra elever från hela Sverige är på plats.

– Många är taggade att komma hit för att träffa elever från hela Sverige. Kanske första gången man får möjlighet att nätverka på det här sättet, säger Chiara Bergmark, ordförande i Elevernas riksförbund.

Fokuset på Elevrådskongressen är att organisationens medlemmar får besluta om den verksamhet som Elevernas riksförbund ska bedriva under 2023.

– Årsmötet är för många medlemmar det första mötet med demokratin. Eleverna kommer att få lära sig hur man sitter i möten och hur man röstar. Det är helt nytt för många, säger Chiara Bergmark.

Kalmar

Psykisk ohälsa

En signal som förbundet har fått från eleverna är en tilltagande psykisk ohälsa och elevhälsan är en av de viktigaste punkterna som kommer att diskuteras på årsmötet, berättar Chiara Bergmark.

– Det finns inte tillräckligt med resurser på skolorna och vi ser resultatet av det här, att allt fler unga mår psykiskt dåligt, säger Chiara Bergmark.

Många punkter på dagordningen

Andra punkter som ska tas upp på mötet är lärarbristen, ordning och reda i skolan, skolpolitik, varning för kunskapstapp, koll på betygen, mobbning och källkritik.

– Vi har dagligen kontakt med elever, det är de frågor vi kommer att diskutera mest, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet