I klippet visar Elin Cederbrand hur ryggsäcken är anpassad efter ett liv med diabetes typ 1. Foto: Frida Lindhe/SVT

Elins ryggsäck delas ut till barn med typ 1-diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Varje år insjuknar ungefär 900 barn i Sverige i diabetes typ 1. Alla barn som insjuknar får en specialdesignad ryggsäck, anpassad för ett liv med sjukdomen. Bakom initiativet till detta står växjöbon Elin Cederbrand.

Sedan några år tillbaka jobbar den ideella föreningen Together against diabetes 1, som Elin Cederbrand är grundare av, med att barn och ungdomar upp till 18 år som insjuknar i diabetes typ 1 ska få en specialanpassad ryggsäck.

I klippet visar Elin hur ryggsäcken är anpassad.

Som en checklista

Elin beskriver ryggsäcken som en checklista för allt man ska ha med sig under en dag med diabetes typ 1.

– Att få typ 1 diabetes känns som att livet vänds totalt upp och ner. Det är så mycket nytt man ska lära sig och så mycket nytt man ska ha med sig. Det blir liksom en stress att: ”Har jag kommit ihåg allt nu som är viktigt?”, säger Elin Cederbrand, grundare av Together against diabetes 1.

Vill att vuxna ska få den med

Ryggsäckarna finansieras helt av donationer från privatpersoner och företag. Idag delas de bara ut till barn men Elins förhoppning är att dem även ska delas ut till vuxna som insjuknar i diabetes typ 1.

– Det är precis samma sak där, livet vänds upp och ner.

Elin insjuknade själv i diabetes typ 1 som barn.

– Att få något som hjälper och som man kan bära med sig som en trygghet och vara lite stolt över, det var något som jag verkligen tror att jag hade behövt själv och hade önskat att få.

Se klippet för att höra Elin berätta mer om ryggsäcken.

Fakta om typ 1-diabetes

Diabetes typ 1 går inte att bota och betyder att kroppen inte kan producera insulin, vilket man behöver för att leva. Därför behöver insulin ges med spruta eller pump, varje dag livet ut.

Sjukdomen drabbar ungefär 900 barn och lika många vuxna i Sverige varje år. Det kan inte förebyggas utan kan drabba vem som helst.

Det är en autoimmun sjukdom, alltså inte orsakad av livsstil eller kost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.