Mopsen Elsa väntas dö av kollapsat struphuvud

Uppdaterad
Publicerad

Fyraåriga mopsen Elsa har problem med andningen och väntas dö av kollapsat struphuvud. Hennes matte Elin Johansson anser att rasen är sönderavlad. Nu uppmanar hon alla att inte köpa trubbnosiga hundar.

– För Elsa innebär det att hon kommer att dö av kollapsat struphuvud. Om det blir om en månad, ett år eller fyra år, det vet jag inte, säger Elin Johansson från Kalmar.

Mopsen Elsa har haft svårt att andas. Under sitt fyraåriga liv har hon fått sina näsborrar opererade två gånger eftersom de var för små och trånga och gommen har opererats en gång.

Omfattande avel

Elin Johansson anser att felen på Elsa beror på att rasen är sönderavlad. Elin läste på innan hon skaffade Elsa men hon fick ingen information om hur omfattande problemen är för rasen vad gäller nosbenet och andningen.

– Det är inte bara ekonomin det handlar om. Det är oerhört jobbigt som hundägare att se när de här hundarna inte har det bra, säger Elin Johansson.

Veterinärer i upprop

SVT nyheter berättade nyligen att 519 svenska veterinärer går ut i ett gemensamt upprop för att för att förändra aveln. Veterinärerna anser att många raser inte kan andas normalt som ett resultat av avel på platta ansikten. Det handlar om trubbnosraser som exempelvis mops, engelsk och fransk bulldog som har ökat i popularitet de senaste åren.

Elin Johansson uppmanar nu alla att inte köpa en trubbnosig hund.

– De här hundarna är oerhört populära just nu men kan man se till att kullarna minskar, så kanske avelsarbetet kan bli bättre och rasen bli frisk igen, säger Elin Johansson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.