Elöverkänsliga får miljonbidrag från staten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att elöverkänslighet enligt myndigheterna inte är en diagnos får Elöverkänsligas förbund ut miljonbelopp i statsbidrag varje år.

Varje år delar Socialstyrelsen ut statsbidrag till en mängd handikapporganisationer. En av organisationerna är Elöverkänsligas förbund, som årligen får ut drygt 1,7 miljoner kronor. Detta trots att sjukdomen enligt myndigheter och forskare inte finns.

– Vi har fortfarande personer som säger att de upplever besvär som utlöses av elektromagnetiska fält, men det här orsakssambandet har inte kunnat bekräftas i vetenskapliga studier. Tvärtom har studier visat att besvär förekommit även när personerna inte är utsatta för exponering, säger Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Vilka handikapporganisationer som får statsbidrag och hur mycket de får regleras i en förordning som är beslutad av regeringen. Och i Socialstyrelsens kriterier nämns inte att fastställda och erkända diagnoser behöver ligga bakom funktionshindret.

Verkliga symptom

Egon Reiver är ordförande för Elöverkänsligas förening i Jönköpings län. Det har han varit i fyra år, efter att hans fru Ann-Louise Kling Reiver kraftigt insjuknade.

– Då förändrades vår vardag från dag till natt på väldigt kort tid. Hon blev bara tröttare och tröttare, till slut orkade hon ingenting, säger Egon Reiver.

Men både Egon och Ann-Louise är övertygade om att ingen psykisk sjukdom eller något liknande ligger bakom, utan att hon blivit elöverkänslig.

– Hon jobbade i en aggressiv datamiljö, och jag tror att det påverkade, säger Egon Reiver.

Överläkaren Lena Hillert är tydlig med att poängtera att symptomen inte är påhittade. Människor som upplever att de har elöverkänslighet mår dåligt, men orsaken ligger inte i elektromagnetiska fält eller strålningar, enligt henne.

– Vi kan inte bevisa att sambandet inte finns på samma sätt som vi inte kan bevisa att tomten inte finns. Och där är forskningen samstämmig, säger hon.

Får större bidrag än Alzheimerföreningen

De senaste fem åren har Elöverkänsligas riksförbund fått nästan nio miljoner kronor i statsbidrag. Pengar som bland annat går till att jobba mot myndigheter och kommuner för att få till stånd exempelvis lågstrålande zoner eller elsanerade rum på vårdinrättningar.

I år tilldelas de drygt 1,7 miljoner kronor. Det är flera hundratusen kronor mer än vad till exempel Alzheimerföreningen, Blodcancerförbundet, HIV-Sverige, Ung Cancer och Lungcancerförbundet får.

– Det har sänt budskapet till många att det är ett accepterat orsakssamband, mellan symptomen och strålningarna, från myndigheterna. Men så är det inte. Jag får mejl från Asien där de frågar om det är en accepterad diagnos i Sverige eftersom förbundet är godkänt, säger överläkare Lena Hillert.

Att elöverkänslighet inte är en erkänd sjukdom bekymrar Egon Reiver.

– Det är väldigt tråkigt att man inte har insett detta. Man kan inte vifta bort det och säga att det är psykiskt betingat eller liknande, det är inte klokt, säger han.

Vanliga symptom är utmattning, yrsel, ögonbesvär, hjärtklappning, värk, nedstämdhet och illamående.

Åkomman uppstod under 1980-talet.

Enligt Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten finns det idag inget vetanskapligt stöd som visar att symptomen beror på exponering för elektriska/magnetiska fält.

Källa: eloverkanslig.org, Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elöverkänslighet

Mer i ämnet