Elpriserna kan stiga

Uppdaterad
Publicerad
Alla tre kärnreaktorerna  i Oskarshamn står stilla sedan en tid tillbaka. Och nu finns det risk att fortsatt driftstopp gör elräkningarna dyrare i vinter.

I Oskarshamn produceras ingen el just nu. Tre reaktorer står stilla på grund av underhåll och oplanerade störningar. Strålsäkerhetsmyndigheten har dessutom tagit kärnkraftföretaget OKG i örat eftersom det finns brister i både ledning och säkerhet. Och för dig som elkonsument kan detta göra elräkningen dyrare till vintern – om problemen fortsätter.

Störst risk med rörliga priser

Störst risk löper de som har rörliga priser på sina elavtal eller helt saknar avtal. Om det dessutom blir en kall vinter och mindre produktion av vattenkraft på grund av torrt väder, då kan det svida till i plånboken.

– Långdragna problem i Oskarshamn kan påverka elpriset negativt, det säger Bo Hesselgren som är chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

”Vi styr inte priset”

Smålandsnytt frågar OKG:s vd Johan Svenningsson vad han har för besked till elkonsumenterna med tanke på situationen.

– Självklart så ska vi kunna leverarera den el som det är sagt att vi ska producera. Sedan sätts ju priset på marknaden beroende på kapaciteten i hela systemet samt väderleken. Så hur priset utvecklas, det styr vi inte över. Vår målsättning är att säkerhetsställa att vi har en hög och bra produktion, säger Johan Svenningsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kärnkraftverket OKG

Mer i ämnet