Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur påverkas smålänningarna av den rekorddyra elen? Elanalytikern Johan Sigvardsson förklarar i klippet. Foto: TT / SVT

Elpriset når rekordnivåer under måndagen – kan bli ännu högre

Uppdaterad
Publicerad

Elpriset väntas slå rekordnivåer under måndagen. Minusgrader, och vattenkraft som tillfälligt går på halvfart i Norrland, får priserna att skena iväg i landet.

– Det kan bli ännu högre, säger Johan Sigvardsson, elanalytiker på Bixia i Växjö.

På kort tid har elpriserna stigit i landet. En del av förklaringen är ett kyligare väder, vilket gör att vi förbrukar mer el. Men det finns andra faktorer som bidragit till att priskurvan pekar spikrakt uppåt.

– Just denna vecka har vi begränsad vattenkraftsproduktion till följd av isbildning på vissa av de viktiga älvarna. Sedan är det också den höga prisbilden av utsläppsrätter på gas och kol som gör att priset är högt, säger Johan Sigvardsson.

Peakar klockan 17

Snittpriset på elen i södra Sverige ligger på 2,71 kronor per kilowattimme, enligt det digitala elbolaget Tibber. Men under måndagseftermiddagen peakar priset. Då når rekordnoteringen 4,34 kronor per kilowatttimme.

– Vinnare är de som producerar elen, och staten. De som förlorar är de som inte bundit sitt elavtal, säger Johan Sigvardsson.

Peaken väntas bli mellan kl 17 och 18 i södra Sverige, och mellan 16 och 17 i norra Sverige.

Vad ska man tänka på som elkonsument just nu?

– Det bästa rådet är att försöka dra ner på sin elanvändning. Priset är vad det är, men man kan se över sin egen elanvändning, säger Johan Sigvardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer