Se när Jens Nilsson från Emåförbundet visar hur faunapassagen fungerar. Foto: Emåförbundet, Fanny Asplund/SVT

Framgång för ny faunapassage – fiskarter återvänder till Emån efter 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Faunapassagen i Emån, vid Karlshammar vattenkraftverk i Mönsterås kommun, stod klar i september förra året. Redan nu har 18 olika fiskarter simmat genom passagen – och man har sett arter som inte vistats inom området på över 100 år.

När skogskoncernen Södra köpte vattenkraftverket i Karlshammar för att trygga vattenförsörjningen till sin produktion, fanns det krav från Mark- och miljödomstolen på att en faunapassage skulle byggas. Cirka ett år och 17 miljoner kronor senare stod den klar och har under sina nio månader i drift gett resultat.

Iden tillbaka efter 100 år

Sedan i september har flera tusen fiskar simmat genom passagen. Både uppströms och nedströms. Enligt Jens Nilsson, projektledare på Emåförbundet, har passagen varit gynnsam för arter som betraktas som svaga simmare.

– Att lax och havsöring klarar att simma igenom passager, det vet man. Men att aborre, löja och brax också klarar av detta och i så stor utsträckning är extra kul. Det är väldigt mycket sådana arter som simmat förbi.

Detta innebär att arterna kan återta områden som de tidigare inte haft tillgång till. I våras kom 1200-1500 Idar till Karlshammar för att leka i Emån.

– Iden har ju inte haft tillgång till de här områdena på över 100 år, säger Jens Nilsson.

Kan råda bot på svamp

I höstas rapporterade SVT Småland om en dödlig svampsjukdom som spridit sig bland havsöringarna i Emån. Emåförbundet tror att faunapassagen även ska kunna hjälpa till att motverka större angrepp av sjukdomen.

– Har du mycket fisk på liten yta så sprids sjukdomen lättare. Ett vattendrag med fri passage förbi alla vandringshinder där fisken kan sprida ut sig på större områden har du ju lägre risk att drabbas.

Södra tror att projektet med faunapassagen kan bli gynnsam för hela regionen.

– Jag tror det viktigt för regionen att stora samhällsaktörer är med och samskapar för regionens utveckling. Bara titta på den här vackra platsen, jag är säker på att den kommer medföra både vandring och viss form av turism, säger Christer Thörn, platschef på Södra Cell Mönsterås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.