Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emelia Hildingsson startade sin verksamhet av en slump. Nu har hon en silvermedalj i mathantverk. Foto: Clary Kroon/SVT och pressbild

Emilia från Grimslöv tog silver i mathantverk – efter tvåtimmarskurs

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Hildingsson tog SM-silver i mathantverk i oktober förra året. Då hade hon bara hållit på med glasstillverkning i tre månader och hennes utbildning var en tvåtimmarskurs. Nu under MAT2021, som pågår i Växjö den här veckan, deltar hon i flera evenemang.

Emilia Hildingsson driver sedan några år tillbaka sin verksamhet i Grimslöv utanför Alvesta och nu i sommar öppnade hon också en glassbar där.  

Emilia berättar att hela verksamheten egentligen startade av en slump. 

– Det var när jag var hemma och var föräldraledig som jag kände att jag ville prova något annat. Jag startade först en bärodling och sedan skulle vi förädla bären och en av delarna blev då glass. Jag gick en tvåtimmars kvällskurs och sedan köpte jag en glassmaskin och började testa, berättar hon. 

Mathantverk diskuteras under matmässan 

Under MAT2021 som pågår i Växjö fram till söndag den 19 september lyfts bland annat frågan vad det finns för möjligheter för mathantverk och vikten av att använda lokala råvaror. Emilia Hildingsson medverkade under veckan i ett livesänt seminarie för att diskutera frågan hon brinner för. 

– Jag tycker att det är jätteviktigt att använda lokala råvaror och ska de finnas kvar så måste vi hjälpas åt. Det gäller framförallt ute på landsbygden. Det det viktigt att vi lyfter varandra och samarbetar, säger hon. 

Under lördagens MAT-runda kan man besöka en mängd matföretag i Kronoberg. Då kan man också besöka Emilia i Grimslöv och smaka hennes glass. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer