Niclas Beermann teknisk chef i Emmaboda kommun. Foto: Privat & TT. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Emmaboda kommun ska jaga felparkerare – startar med ”snäll-lappning”

Uppdaterad
Publicerad

Felparkerade bilar i korsningar och på huvudleder är ett bekymmer i Emmaboda kommun. För att råda bot på detta inför kommunen parkeringsbevakning.

Emmaboda kommun inför parkeringsbevakning i tre steg. Steg ett är att informera om bevakningen, steg två är att ”snäll-lappa” fordon med en lapp på vindrutan där det står att bilen är felparkerad och bör flyttas – och steg tre är att bötfälla. Bötesbeloppet är 500 kronor och 1000 kronor för felparkerade bilar på handikapplats.

– Många parkerar precis som man ska göra. Men det finns en klick som inte gör det, det finns bilar som står i fel riktning så när de ska köra ut från parkeringen så kör de mot färdriktningen, säger Niclas Beermann, teknisk chef Emmaboda kommun.

Börjat snäll-lappa

Kommunen har redan börjat med informationsspridning om bevakningen samt tjuvstartat med snäll-lappningen. Men när de tänker börja bötesfälla är Niclas Beermann förtegen om.

– Det vill jag inte berätta. Jag vill inte att folk ska kunna parkera fel fram tills dess, säger han.

Felparkering – en trafikfara

Den största anledningen till att kommunen valt att börja med parkeringsbevakning är av säkerhetsskäl då felparkeringarna kan hämma trafiken för både allmänhet och uttryckningsfordon.

– Det här är absolut inte för att tjäna pengar eller nånting. Det är för att skapa en trafiksäker miljö, säger Niclas Beermann.

I början prioriteras Emmaboda med omnejd samt Lindås. Men tanken är att parkeringsbevakningen ska gälla alla samhällen i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer