Filmen Utvandrarna hade världspremiär i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

Det är 50 år sen den första filmen om Utvandrarna hade sin premiär. Då som nu i Emmaboda Folkets hus. Under lördagens premiärvisning fanns en hel del på plats som var med även den gången.

– Det är andra gången för oss, vi var bjudna hit när den första filmen hade premiär, säger Karin Gunnarsson som var en av de inbjudna premiärgästerna till den nya filmen om Utvandrarna.

I den första filmen skötte hennes man K-G Gunnarsson om oxarna som var med i filmen.

Emmaboda

– Jag var oxmaskinist, säger han och skrattar.

Pelle Martinsson var inte med vid den förra premiären, han hade inte åldern inne den gången. Men medverkade i den filmen gjorde han, i rollen som Karl-Oskars och Kristinas son Johan.

Han minns mycket från den inspelningen, bland annat en scen som handlade om sjösjuka ombord på båten på väg till Amerika.

– Folk låg där och spydde ärtsoppa, så det var lite obehagligt, säger han.

– Men då var det värre för brorsan. Han fick krypa in i en ko som de slog ihjäl där. Det var hans grej.

Hoppas på nya läsare av Mobergs böcker

Anna-Karin Carlstoft Bramell var inte med vid den förra filminspelningen eller premiären. Men fanns på plats i Emmaboda för att ta del av den nya filmen.

– Jag är Mobergforskare och vice ordförande i Vilhelm Mobergsällskapet. För oss är det ju en fantastisk upplevelse, att man gjort en ny film på Vilhelm Mobergs kanske allra mest fantastiska roman, den om utvandrarna, säger hon.

– Jag hoppas verkligen den nya filmen ska göra att Vilhelm Mobergs böcker nu ska hitta till en ny publik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet