”Vi tänker inte så mycket på stress här. Vi jobbar på i vår takt och vi har aldrig några tider vi måste passa” säger Anneli Jensen, omsorgsassistent. Här på förmiddagsbesök hos Elis Skoog, 88 år. Foto: Kaisa Andersson

Emmaboda har lägst sjukfrånvaro i landet

Uppdaterad
Publicerad

Emmaboda går mot strömmen när det gäller antalet sjukskrivna. Mycket tack vare att man har behållit sina gamla arbetssätt inom omsorgen och inte dragits med i de senaste årens förändringsiver.

Sjukfrånvaron i Emmaboda låg förra året på bara 4,4 procent. Det kan jämföras med rikssnittet på 7,2 procent, och är det lägsta i hela landet.

Så har det sett ut i många år i Emmaboda, och ett 90-tal kommuner har redan varit på studiebesök i kommunen för att ta reda på hemligheten bakom de många friska medarbetarna.

Utbrändhet

Emmabodamodellen

Det som kommunen tillskriver framgången är ett arbetssätt inom omsorgen, där sjukskrivningarna oftast är som flest, som man valt att kalla Emmabodamodellen.

Modellen innebär i korthet att varje omsorgsinsats anpassas efter den som tar emot hjälpen. För personalen innebär det att de inte har några fasta tider för olika besök, utan kan lägga upp sin dag själv i samråd med omsorgstagaren och sina kollegor.

Dessutom jobbar personalen i små arbetsgrupper med sex personer per grupp. Varje omsorgsassistent delar i sin tur ansvaret för fem omsorgstagare tillsammans med en kollega.

Jobbat likadant i 30 år

Anette Isaksson, enhetschef inom omsorgen i Emmaboda kommun. Foto: Kaisa Andersson

Men Emmabodamodellen är egentligen inget nytt:

– Vi har jobbat så här sen åttiotalet. Jag tror att Emmaboda kommun inte har dragits med i de olika styrsystem för att vinna tid och pengar som andra kommuner infört genom åren. Och det kanske har varit bra, säger Anette Isaksson, enhetschef inom omsorgen i Emmaboda.

Sitter nära chefen

En närvarande chef tycks också vara en framgångsfaktor, enligt kommunen. I Emmaboda basar cheferna över mindre grupper anställda, och finns geografiskt nära dem.

Därmed kan chefen snappa upp om en medarbetare är stressad eller på väg att bli utbränd i ett tidigt skede, säger Anette Isaksson:

– Eftersom jag finns väldigt nära så upptäcker vi det ofta väldigt fort. Sen har vi vår företagshälsa och personalavdelning som går in. Gör man det i ett tidigt skede så behöver det inte bli så mycket av det, utan man kan få hjälp snabbt.

TV: Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrändhet

Mer i ämnet