Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kapelludden på Ölands östra kust väntas omfattas av det nya Natura 2000-området. I klippet hör du lko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholm, kritisera planerna. Foto: SVT/Hanna Nilsson

”En död hand över östra Öland” – skarp kritik mot S-regeringen

Publicerad

Med ord som ”Det blir en död hand över östra Öland” formulerar de ledande politikerna i de båda ölandskommunerna skarp kritik och oro för vilka konsekvenserna blir om det planerade Natura 2000-området längs öns östra kust blir verklighet.

– Det blir ännu fler restriktioner för lantbruket som är en av våra viktigaste näringar. Det här kommer inte att leda till ökad självförsörjning, säger Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholm.

Skrivelsen med kritiken mot förslaget har politikerna, som är underskriven av både Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) och Mörbylångas kommunalråd Matilda Wärenfalk (S), skickat till tre socialdemokratiska minstrar.

Uppmaning från EU

Bakgrunden är att regeringen gett ett antal länsstyrelser i landet, bland annat Kalmar, i uppdrag att ta fram flera förslag på Natura 2000-områden för fåglar.

Regeringen har i sin tur fått uppmaningen från EU som anser att Sverige tagit med en för liten andel av de marina fågelområdena i Natura 2000-nätverket.

Hör mer av Ilko Corkovics kritik i klippet.

Natura 2000-områden är ett skydd som har skapats för att specifika arter och naturområden ska bevaras. Varumärket Natura 2000 är ett europeiskt initiativ som leds av EU.

Målet är att varje medlemsland ska skapa områden för att tillsammans bilda ett nätverk av olika livsmiljöer. Vilka miljöer det handlar om bestäms utifrån ett europeiskt perspektiv.

Totalt finns det dryg 4000 områden i Sverige.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgholm

Mer i ämnet