Endometriospatienter ska få riktad hjälp

Publicerad

På endometrioscentrum finns samlad specialkunskap om sjukdomen. Det finns endast på två ställen i Sverige, nu bildas snart ett lokalt team i Eksjö för att hjälpa de patienter som har svår endometrios.

Det endometriosteamet som är på väg att bildas på Höglandssjukhuset i Eksjö består av en överläkare, en kurator och en sjukgymnast. Det sker i samarbete med Värnamo och Ryhov i Jönköping. Endometriosteamet ska framförallt hjälpa de som lever med svår endometrios.

– Min endometrios gör att jag är begränsad i min vardag, jag kan inte göra det jag vill göra. Jag kan inte gå på bio, för vad gör jag om jag svimmar där i biostolen? Jag kan inte gå på badhus, för vad händer om jag börjar blöda massor då? Jag kan inte stå längre perioder och inte lyfta tungt, säger ”Johanna” från Nybro.

– Många får dras med det här och hur ska man kunna leva sitt liv ändå. Där kan andra yrkeskategorier som sjukgymnast och kurator hjälpa till, säger överlläkaren på kvinnokliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Behov av lokalt team finns

Endometriosföreningen som vi varit i kontakt med välkomnar lokala endometriosteam.

– Endometrios påverkar flera organ och vi kan behöva hjälp med kost, sjukgymnastik, smärtproblematik och den psykiska hälsan. Det är bra att team startas upp lokalt nu på flera håll i Sverige, säger Rebeca Alvarez Svahn representant för endometriosföreningen i Jönköpings län.

Kalmar lade ned endometriosteam

I Sverige idag finns det bara två centra för Endometrios, ett på akademiska i Uppsala och ett på Huddinge i Stockholm, Idag remitteras patienter från Småland med svår endometrios dit. Fler och fler kvinnokliniker tittar på att starta ett endometriosteam. På Kalmar länssjukhus startade de ett endometriosteam 2014, men där prioriterades det bort. Så idag finns inget.

– Vår habiliterings och rehabiliterings klinik beslutade att de inte kunde avvara en sjukgymnast bara för endometriospatienter, så det drogs in. Jag har försökt skriva till flera chefer och poängtera att jag tycker vi ska ha ett lokalt team här och betydelsen av det, men det blir bortprioriterat, säger Sofia Paulin, överläkare på kvinnokliniken på Kalmar länssjukhus.

Inget mer team på gång

På kvinnoklinik på Västerviks sjukhus och i Region Kronoberg nöjer de sig med att ha gynekologer som är specialutbildade på det här och är inte intresserade av att starta egna team i nuläget.

– De flesta endometriospatienter kan skötas av gynekologer utan specialkunskaper. Däremot kvinnor med svår endometrios och/eller de som inte blir hjälpta av standardbehandling bör skötas av specialist med särskilda kunskaper om endometrios och handläggas av ett endometriosteam, säger Marie-Louise Berg Lekås överläkare på kvinnokliniken på Växjö lasarett.

De säger att det är inte så många patienter som behöver specialistvård och därför kan de hantera dem som kommer till dem eller remittera till Uppsala och Huddinge.

Försöker få till team

När teamet i Eksjö kan komma igång vet Johan Holmberg inte.

– När vi kommer igång så tror jag att vi kan bli en inspiration till andra sjukhus. Men just nu måste vi planera och diskutera vidare i vilken form det ska ske. Vi tittar nu på hur stort behovet är och hur vi tre yrkesgrupper ska samla oss, säger överläkare Johan Holmberg.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Förändringar tar tid och vi måste hitta ett sätt att göra det här under våra ordinarie arbetsuppgifter och kostnader, säger Johan Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Endometrios

Mer i ämnet