Klimatdebattör kritisk mot Växjös biobränsle: ”Ingen klimatnytta alls”

Uppdaterad
Publicerad

Växjös storskaliga satsning på att göra fjärrvärme och el genom att elda skogsrester istället för fossilt material får kritik från en känd debattör inom området som säger att Växjö inte har gjort något klimatarbete alls genom att ersätta fossilt med trädprodukter. 

Kritiken kommer från Kjell Prytz, som är lektor och docent i fysik vid Mälardalens Högskola i Västerås, och som på senare år skrivit flera debattartiklar om olika trädprodukters påverkan på klimatet.

Ett av skälen till att kommunala Växjö energiaktiebolag (VEAB) gått från att elda med fossilt material till skogsrester är att den koldioxid som släpps ut via skogsresterna tas upp av växtlighet ute i naturen.

Men enligt Kjell Prytz tar det upp mot 100 år för växtligheten att ta upp den koldioxid som släpps ut när värmekraftverk eldar med skogsrester.

Kritisk till benämningen nollutsläpp

Kjell Prytz vänder sig också mot att utsläpp från förbränning av skogsrester ofta benämns som nollutsläpp av koldioxid.

– Det svenska redovisningssystemet för utsläpp av klimatgaser följer internationella riktlinjer. Skogligt biogena utsläpp redovisas sammanlagt för hela nationen på statlig nivå. Därför ska kommunernas värmeverk i sitt bokslut redovisa noll i utsläpp. Annars blir det dubbelräkning. Men det innebär inte att man har noll i utsläpp, det innebär bara att redovisningen flyttas från kommunal till statlig nivå, säger Kjell Prytz.

Enligt Kjell Prytz påverkar fossila och skogligt biogena utsläpp klimatet lika negativt.

– Utsläppen påverkar på samma negativa sätt de klimatmål som regeringen har satt upp. Det som kommunen måste klargöra för sina invånare är att utsläppen finns där och registreras på samma sätt som fossila utsläpp och vi har inte gjort något klimatarbete alls genom att ersätta fossilt med trädprodukter. Felet som man gör är att man har gått ut till sina kommuninvånare och sagt att man gör klimatnytta.

”Jag tycker att han har fel”

Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) håller inte alls med Kjell Prytz i hans kritik.

– Jag tycker att han har fel och jag tycker att det vi gör är bra. Vi har olika syn på det här, säger Anna Tenje (M)

I regeringens klimatpolitiska handlingsplan ska utsläppen år 2045 vara nere på noll jämfört med år 1990 och med dagens utsläpp från biobränslen är det enligt Kjell Prytz svårt att klara detta, när det tar upp mot 100 år för naturen att neutralisera dagens utsläpp från eldningen av trädbränslen som ex flis.

– Vi har inte den tiden inom klimatkrisens tidsramar om vi ska kunna rädda klimatet, säger Kjell Prytz.

Fotnot: När artikeln publicerades benämndes Kjell Prytz som forskare inom ämnet klimat. Det har ändrats till debattör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet