Mats Andersson är ansvarig för distributionsverksamheten på Eon Foto: Eon

Eon jobbar för att alla ska få vädersäkra ledningar – kan ta fem år

Publicerad

Tusentals kilometer elledning har grävts ner eller isolerats för att klara stormar och fallande träd. Men fortfarande finns det fastigheter som har oskyddade luftledningar.

Stormen Gudruns framfart blev startskottet för Eons arbetet med att vädersäkra alla sina elledningar.

Kronoberg prioriterades

Kronobergs län som drabbades hårt under Gudrun har varit prioriterat.

– Där har vi vädersäkrat 98 procent av våra ledningar. I länet har vi 15 000 kilometer ledning och vi har bara 330 mil kvar att säkra, säger Mats Andersson, distributionsansvarig på Eon.

Öland ligger efter

I Kalmar län har 93 procent av ledningarna grävts ner eller isolerats med plast för att klara påfrestningarna. Men på Öland går det lite långsammare. Där har bara 87 procent vädersäkrats.

– Totalt sett satsar vi en kvarts miljard varje år i Kronobergs län och Kalmar län, just nu går 100 miljoner kronor av dem till projekt på Öland för att vi ska komma ifatt, säger Mats Andersson.

Merparten av ledningarna

Målet är att alla ska få vädersäkrade ledningar. Men det kommer att dröja. I Kalmar län kan det ta 4-5 år till innan alla ledningar är säkrade.

Eon ansvarar för merparten av landsbygdsnäten i Kalmar och Kronobergs län. Men de ansvarar inte för alla elledningar, i städerna, exempelvis Växjö, Oskarshamn och i större tätorter som Borgholm, finns lokala elnätsbolag som sköter ledningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.