Foto: privat/Annelie Johansson

Experten om lodjuret : ”Ovanligt att fånga det på bild”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet lodjur har ökat i södra Sverige de senaste åren. I Kronoberg uppskattas det finnas cirka 15-20 stycken. Så det är inte helt ovanligt att se ett, däremot att fånga det på bild.

– Lodjuren är ganska vanliga i vårt område numera. Men det är ovanligt fånga ett på bild. Ofta går det ganska fort när de går förbi, säger Elin Åkelius rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Kronoberg. 

Det var i söndagskväll som Mikael Svensson i Asa utanför Lammhult fångade lodjuret på bild när det strök omkring utanför hans fönster.

– Det var konstigt att se det så nära huset, cirka 20 meter, berättade Mikael Svensson för SVT Nyheter Småland.

Ökat senaste åren

– De blir fler och fler och tio år tillbaka i tiden hade vi inte alls så många lodjur i Kronoberg som nu, säger Elin Åkelius.

Flera har också skrivit på SVT Nyheter Smålands facebooksida och berättat om att de har sett lodjur på olika platser i länet. Bland annat vid infarten till Lessebo,  i trakterna mellan Alstermo och Älghult och i Fröseke.

Även om antalet lodjur har ökat de senaste åren är det fortfarande ett utrotningshotat djur.

– Vi har ett nationellt uppdrag att hålla koll på hur stor stammen är här och gör en inventering en gång om året. Det nationella målet är att de ska bli fler i södra Sverige, berättar Elin Åkelius.

”Som en långbent hund”

Att det rörde sig så nära bebyggt område, i en trädgård är inte något som förvånar Elin Åkelius.

– Det är som att en räv kan gå in i en trädgård ungefär, säger Elin Åkelius.

Mikael Svensson reagerade på att lodjuret var så pass stort som det var.

– Ett fullvuxet lodjur är ungefär lika stort som en långbent hund och cirka 60 cm i mankhöjd, säger Elin Åkelius.

Vad ska man göra om man ser ett lodjur, behöver man bli rädd ?

– Nä, det behöver man inte. Men man ska vara medveten om att den kan ta får. I norra Sverige har de till exempel stora problem med att de tar renarnas kalvar, berättar Elin Åkelius.

Om man är fårägare och känner sig orolig kan man kontakta Länsstyrelsen för att få mer information om hur man kan skydda sig från angrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.