Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fel identifierat på Arla – reservkraften hoppade aldrig igång

Fel identifierat på Arla – reservkraften startade inte

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13-tiden på tisdagen inträffade ett strömavbrott på Arla i Vimmerby. Temperaturregleringen av en flisuppvärmd panna påverkades av detta och initialt såg man en överhängande explosionsrisk. Anledningen till problemen var att reservelförsörjningen inte startade i samband med strömavbrottet, något man nu utreder på mejeriet.

Ångpannecentralen, där flispannan ingår, ägs sedan i måndags av energiföretaget Adven som nyligen ingått ett långsiktigt partnerskap med Arla. Enligt Advens vd, Henrik Johansson Casimiro, fanns det aldrig någon risk för explosion under tisdagen.

– Om man ser tillbaka på det fanns det ingen explosionsrisk eller fara för allmänheten. Den huvudsakliga risken var skada på anläggningen, säger han.

Platschefen på Arla i Vimmerby, Magnus Dahlblom, är nöjd över hur gårdagen hanterades.

– Det var lite småstressat, men vi  löste ju situationen tack vare samarbete mellan våra leverantörer och räddningstjänsten, säger han.

Reservkraften gick inte igång

Strömmen gick vid lunchtid och Henrik Johansson Casimiro förklarar att en reservelförjning vid sådana tillfällen ska gå igång för att säkerhetställa att nödsystemet fungerar. Men på Arla i Vimmerby hoppade aldrig reservförsörjningen igång vilket var orsaken till tisdagens händelse. Enligt Henrik Johansson Casimiro vet man inte varför reservkraften inte startade men att det håller på att utredas.

– Så ska det inte vara. Det kan inträffa fel och då ska alltid reservelförsörjningen kicka igång, säger Henrik Johansson Casimiro.

Henrik Johansson Casimiro, vd på energiföretaget Adven som äger ångpannecentralen. Foto: Adven

Riskerade torrkokningsläge

Henrik Johansson Casimiro förklarar att pannan riskerade att hamna i ett torrkokningsläge.

– Det värsta scenariot hade varit att det hade kunnat bli sprickor eller andra skador på tryckkärlet. Det som sker nu är att vi besiktigar anläggningen innan vi driftsätter ångpannan igen.

Reservpannorna drogs igång redan under tisdagskvällen och anläggningen på mejeriet i Vimmerby är åter i full drift.

I klippet hör du platschef Magnus Dahlblom berätta mer om incidenten på Arla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer