Foto: SVT

Extrahjul ska öka tillgängligheten för rullstolsburna

Publicerad

Nu kan du som är rullstolsburen och besöker Kalmar låna ett extra hjul, som ska underlätta när du åker över kullerstenar och trottoarkanter.

– Kalmar är en gammal kulturstad, den ska ju bevaras men vi som är rullstolsburna måste också kunna utnyttja staden och det här är ett sätt att kunna göra det, säger Krister Ekström, andra vice ordförande i Tillgänglighetsrådet i Kalmar kommun.

Det är ett samarbete mellan Kalmar kommun, Kalmar City föreningen, Tillgänglighetsrådet i Kalmar kommun och organisationen Alla Kan som har gjort utlåningen av ett extra hjul till rullstolen möjlig.

Finns att låna

– Vi vill förenkla tillgängligheten för rullstolsburna besökare med enkla medel och det här kan vara ett sätt att göra det. Vi är faktiskt först i Sverige med det här, säger Louise Weidolf, strateg inom sociala hållbarhetsfrågor i Kalmar kommun.

Hjulet fästs mitt på fotbågen och när rullstolen rullar framåt så lyfts de små framhjulen från gatan. Det kommer att finnas fyra stycken extra hjul på turistbyrån och stadskontoret under sommaren som besökare får låna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer