Foto: SVT/TT

Buss till dörren – en flopp i Lessebo och Uppvidinge

Publicerad

Närtrafiken som infördes i Lessebo och Uppvidinge i mars i år har inte varit framgångsrik. Totalt är det bara två personer som hittills använt tjänsten i de båda kommunerna.

– Det är tråkigt och jag vet inte varför inte fler har använt tjänsten. Vi har inte analyserat det ännu, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i Region Kronobergs trafiknämnd.

Carina Bengtsson (C) ordförande i Region Kronobergs trafiknämnd

Den som bor en kilometer från en busshållplats kan beställa närtrafik. Resan måste beställas minst tre timmar innan och den tar dig från din dörr till närmaste hållplats.

På Region Kronobergs hemsida skriver de att Närtrafiken gör det lite enklare att bo på landet och att det till exempel blir lättare för ungdomar att delta i olika fritidsaktiviteter.

Lyckad tjänst i Ljungby

I Region Kronoberg finns Närtrafik i sex kommuner. I Växjö, Lessebo och Uppvidinge infördes tjänsten i mars i år. Alvesta fick närtrafik förra våren och Tingsryd hösten 2017. Ljungby kommun har haft tjänsten länge och där har över 5 100 personer använt den i år. 

– Vi tycker att det är en bra grej som vi har haft i Ljungby kommun sedan 2012 och där har den kommit igång och blivit lyckad. Därför införde vi den i fler kommuner. Men det har tagit många år att få ut budskapet i Ljungby, säger Carina Bengtsson (C).

Under hösten ska trafiknämnden göra en utvärdering av tjänsten och bland annat titta på om det har varit för lite marknadsföring eller om regelverket behöver göras om. 

Antal som använt Närtrafiken jan-juli 2019

Visa

Ljungby    5107

Alvesta       135

Tingsryd    121

Växjö           38

Lessebo        2 

Uppvidinge  0 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer