Få företag startas i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

I Emmaboda startades strax över två företag per 1000 invånare under 2017. Det gör att kommunen hamnar i botten vad gäller nyföretagande i landet. ”Men vi satsar mycket på utbildning i entreprenörskap för unga. Problemet är att de unga ofta sedan lämnar kommunen”, säger Ann-Christine Torgnyson, näringslivsutvecklare i Emmaboda kommun.

Att Emmaboda kommun hamnar i botten på listan över vilka kommuner som har flest nystartade företag finns det flera förklaringar till, enligt kommunens egen näringslivsutvecklare.

– En orsak är att det finns många arbetsgivare här som betalar bra. Det innebär att invånarna ofta väljer trygga anställningsförhållanden hos ett företag framför

Ann-Christine Torgnyson, näringslivsutvecklare i Emmaboda kommun. Foto: Privat

osäkerheten med att starta eget, säger Ann-Christine Torgnyson.

Satsar på utbildning – men unga flyttar

Samtidigt saknas något i statistiken, poängterar hon.

– Enskildas företag som inte är registrerade hos Bolagsverket finns ju inte med här, så helt rättvisande är inte statistiken.

Ann-Christine Torgnyson förklarar att Emmaboda kommun har ambitioner att få fler unga att starta eget. Bland annat finns möjligheten att plugga egenföretagande på gymnasiet och att göra feriepraktik under sommarlovet för att lära sig mer om entreprenörskap.

– Men det ger inga snabba effekter. Och efter utbildning försvinner många unga iväg till andra kommuner för att driva sina företag, så de kommer ju inte Emmaboda till del, säger Ann-Christine Torgnyson.

”Beroende av ett fåtal arbetsgivare”

Marknadschefen för Nyföretagarcentrum Sverige, Mats Evergren, säger i ett pressmeddelande att kommuner som Emmaboda med få invånare har svårt att behålla just de yngre medborgarna.

– Gemensamt för många kommuner i bottenskiktet är att de är små med få invånare och ofta är beroende av ett fåtal arbetsgivare. Många kommuner har svårt att attrahera och behålla de unga som flyttar till större städer.

Toppen och botten för nystartade företag 2017

Flest nya företag per 1 000 innevånare startades i Stockholm (drygt 15 nya företag) följt av Danderyd (cirka 12) och Åre kommun (11). Samma kommuner låg även i topp 2016.

Boxholm (knappt 1,3), Emmaboda och Hofors (båda strax över 2) hamnar längst ner på listan över Sveriges 290 kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.