Få klubbar satsar på tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Endast två av 26 hockeyklubbar i Småland har valt att satsa särskilt på tjejer. I dag finns knappt 200 flickspelare – en siffra som skulle kunna höjas.

Emilia Förster står på läktaren i Lenhovdas ishall. Hon har fyllt 16 år och känner inte att det finns någon plats för henne inom klubben längre.

– Som det ser ut nu så är ju chansen stor att jag slutar. Jag får spela med killarna men jag känner ju att jag inte är så pass bra, säger hon.

Tjejträningar

Emilia har tränat i Lenhovda IF där man satsat hårt för att få fler flickor på isen. Men av 26 föreningar med ungdomsverksamhet i Småland så är det bara Troja/Ljungby och Lenhovda som satsat på särskilda träningstillfällen för tjejer.

– Utan tjejerna hade vi knappt haft lag. De tävlar på lika villkor som killarna i den här åldern. Vi behöver damhockey. Min dröm är att slå Kanada i en OS-final, då har vi lyckats, säger Marcus Förster som är tränare i Lenhovda.

I Småland finns det knappt 200 aktiva tjejer inom hockeyn. Det finns inga tjejlag över huvud taget, endast ett damlag i HV71.

Går långsamt

Förra säsongen drog Smålands idrottsförbund igång ett poolspel för tjejer upp till 18, där två Smålandslag och Karlskrona möts vid några tillfällen.

Emelie Edfors, som själv varit hockeyspelare, sitter i damkommittén i Smålands hockeyförbund och är även team manager för damkronorna. Hon ser poolspelet som ett första steg mot att någon klubb ska starta ett tjejlag. Och hon menar att även om det går långsamt så är något på väg att hända.

– Fler föreningar funderar på att börja starta tjejhockey, vi har fler tjejer som börjar i Tre kronors hockeyskola för tjejer. Rent kompetensmässigt tycker jag också att vi är på rätt väg vad gäller damkronorna, säger Emelie.

Hur tror du det ser ut om tio år?

– Minst hälften av föreningarna ska ha någon form av tjejverksamhet så att tjejerna kan känna sig välkomna, säger Emelie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hockey för tjejer

Mer i ämnet