När SVT Småland åker stadsbuss i morgonrusningen är det få som har munskyddet på. Foto: SVT

Packade bussar i morgonrusningen – men få använder munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor har nu gått sedan rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken började gälla. Men när SVT Småland åker stadsbuss i morgonrusningen är det få som har munskyddet på.

Thomas Strandell är busschaufför på Länstrafiken Kronoberg, han säger att bara en fjärdedel av resenärerna som åker med honom bär munskydd. Han tror det beror på att det är dyrt med munskydd och svårt att få tag på.

– Jag tycker att det hade varit bra om bussbolagen själva kunde dela ut munskydd på bussarna, säger han.

”Skydda sig själv och andra”

Queen Oparah väntar bussen och står redo med sitt munskydd i händerna när vi träffar henne på resecentrum i Växjö.

– Man ska tänka på att skydda sig själv och andra på bussen. Är det rekommenderat att man ska använda det ska man göra det.

Länstrafiken i Kronoberg gör inte några egna mätningar på hur många som följer rekommendationerna att bära munskydd under rusningstimmarna. Men deras uppskattning är att det är långt ifrån alla.

Politikerns uppmaning: ”Ta ert ansvar”

– Jag skulle vilja uppmana de som åker kollektivt att ta sig en funderare till om vilket ansvar de har som resenärer att använda munskydd, säger Carina Bengtsson (C) som är ordförande i trafiknämnden till SVT.

Se hur det såg ut på stadsbussarna på onsdagsmorgonen – och resenärernas tankar kring munskyddsrekommendationen i klippet i toppen av artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.