Svalt intresse för ”superbussen” tvingar Region Kalmar att tänka om. Foto: TT/Genrebild

Få resenärer på ”superbussen” – linjen läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Den nya ”superbussen” lanserades i somras och skulle bli Oskarshamnarnas nya direktförbindelse till Stockholm. Men intresset för busslinjen har varit svalt, och nu tar Region Kalmar en paus i projektet och utvärderar.

Avtalet med bussbolaget kommer inte att förlängas efter årsskiftet utan i stället kommer regionen nu att utvärdera projektet, något som Oskarshamns-tidningen var först med att berätta.

Få resenärer valde bussen

Superbusslinjen har fått kritik för få och dåligt planerade avgångstider, och har haft svårt att locka resenärer. Satsningen har hittills kostat regionen mellan 600 000 och 700 000 kronor, men regionrådet Peter Wretlund tycker inte att det är pengar i sjön.

– Vi är med största sannolikhet beredda att satsa betydligt mer pengar än så, säger han och fortsätter:

– Vi visste redan i somras att vi inte skulle sluta något nytt avtal förrän vi tänkt till ytterligare en gång. Nu ska vi involvera Oskarshamns kommun, och titta på hur behoven ser ut när det gäller avgångar och tider och ha det som ett underlag för ny upphandling.

”Till sommaren kan vi rulla igen”

Peter Wretlund är optimistisk inför busslinjens framtid. Han är övertygad om att linjen kan locka fler affärsresenärer om man sätter in en tidigare avgång, som gör att man kan vara framme i Stockholm senast klockan 10 på förmiddagen.

När kan i så fall trafiken på den här linjen återupptas?

– Det är lite svårt att säga, det beror på vad vi kommer fram till och hur fort vi kan få fram ett underlag men kan tänka mig allt från ett kvartal till ett halvår. Till sommaren ska den absolut rulla igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer