Therese Silvander Ahlrik är verksamhetschef för kliniken och tror det kan vara svårt att veta när man ska söka rehabhjälp. I klippet hör du mer om vad man gör under rehab och hur lång tid som kan krävas. Foto: TT/Privat

Få söker rehab efter covid-19 i Kronoberg

Publicerad

Rehabiliteringskliniken i Växjö förberedde sig på ett större rehabiliteringsbehov när antalen inlagda på IVA-avdelningen ökade. Men så blev det inte. 

Sedan i höstas har endast sju patienter med besvär efter covid-19 sökt sig till rehabiliteringskliniken i Växjö.

– Min upplevelse är att vi inte haft samma tryck som i övriga delar av landet när det gäller covidpatienter, säger sjukgymnasten Hanna Brännström.

Bygger upp muskler

Behandlingsmetoderna som används vid rehabilitering efter sjukdom i coronaviruset liknar vad som används vid andra sjukdomstillstånd. Många covidpatienter behöver bygga upp sin muskulatur, och öva på att hantera stress och koncentrationsvårigheter.  

Den stora skillnaden för sjukgymnasterna är att de nu behöver rehabilitera patienter med en pågående infektion. 

– Det är helt klart en ny patientgrupp, säger Hanna Brännström.

Var redo för fler

Therese Silvander Ahlrik är verksamhetschef för kliniken och tror det kan vara svårt att veta när man ska söka rehabhjälp. Varken slutenvården eller dagrehaben i Växjö har fått fler patienter trots att det varit ett ansträngt läge för sjukvården under pandemin.

– Vi trodde att det skulle bli ett större flöde av patienter som behövde rehabilitering, men så har det inte blivit. Vi var redo för mer patienter, säger Therese Silvander Ahlrik.

I klippet hör du mer om rehabiliteringen och hur lång tid den kan ta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.