I Kronoberg är det inte många som har drabbats av TBE. Detta kan bero på mängden vaccinationer tidigare i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Få drabbas av TBE – risken för magsjuka större

Uppdaterad
Publicerad

När fästingsäsongen är som störst ökar också risken för TBE, fästingburen hjärninflammation. I år har fästingarna varit färre och därmed har färre fall av TBE rapporterats in till Region Kronoberg och Landstinget i Kalmar län. Istället är uppmaningen att se upp för magsjuka.

Så tidigt som i maj kom det första fallet av TBE. Sedan dess har bara ett nytt fall registrerats hos Region Kronoberg. Tidigare rapporterades det om att antalet vaccinationer varit skyhöga, vilket i sin tur gjorde det svårt att få tag på vaccin.

– Risken att drabbas av TBE är mindre i år. Vädret är något som kan påverka, att det har varit för torrt är inte bra för fästingarna. Rekommendationen att vaccinera sig gäller därför inte Kronoberg för tillfället, säger Arne Runehagen, biträdande smittskyddsläkare på Region Kronoberg.

Han får även medhåll från andra lokala län om att det har varit väldigt få som insjuknat i år, jämfört med tidigare.

– Förra året var det många fall av borrelia, men i år har det inte varit alls många. Bara något enstaka. Det har förmodligen med torkan att göra, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare på Landstinget i Kalmar län.

Vanligare ute i Europa

Resenärer som väljer att resa österut, till exempelvis länderna i Baltikum, bör vara desto mer aktsamma mot sjukdomen TBE.

– Det är vanligare österut. De kan till och med finnas i länder söderut, som i Alperna i Österrike. Fästingen rör sig i skog och mark, men sjukdomen kan sprida sig på olika sätt. Det kan vara att fästingen biter sig fast i en fågel och sedan släpper taget först när fågeln når våra skogar, säger Arne Runehagen.

Det är därför inte uteslutet att fästingarna kommer vara frånvarande under hela sommaren. Spindeldjuret gömmer sig ofta genom att krypa ner i marken.

– Fästingen tar in fukt när den sätter sig på våra kroppar och behåller den sedan nere på marken. Men torkar de ut, så dör de.

Risk för annan smitta

Att drabbas av TBE är alltså inte lika sannolikt i år som det har varit andra år. Snarare är det magsjuka som smittskyddsläkaren varnar för.

– Det klassiska är magsjuka. Så har det varit i över 50 år. Man pratar om rötmånad i dessa fall, att maten kanske hinner bli dålig om den ligger framme. Men nuförtiden tänker sig människor för, genom att använda kylväskor. På så vis kan man också undvika smittspridning, säger Arne Runehagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.