Foto: Jessica Gow/ TT

Färre varsel och arbetslösheten minskar

Uppdaterad
Publicerad

Siffran över hur många som varslades i Kronobergs län var förra året den lägsta sedan 2008-2009. I Kalmar län minskade ungdomsarbetslösheten.

Över hela landet var antalet varsel under förra året nere på de lägsta siffrorna sedan 2007. Förra året anmäldes nästan 38 600 varsel, jämfört med över 43 000 under 2015. I Kronobergs län varslades 760 personer vilket enligt Arbetsförmedlingen är den lägsta siffran sedan 2008-2009.

Saknas rätt kompetens

I Kronobergs län var 8,6 procent arbetslösa i december och arbetslösheten sjönk under årets första elva månader. Det finns efterfrågan på arbetskraft samtidigt som arbetsförmedlingen inte alltid kan erbjuda rätt kompetens.

–  Den kompetens som arbetsgivarna söker är i många fall inte tillräcklig bland de inskrivna på Arbetsförmedlingen. Vi är medvetna om matchningsproblemet och försöker hitta lösningar. Här är de nyanlända intressanta eftersom många av dem har värdefull kompetens med sig, säger Greg Golding arbetsförmedlingschef i Växjö i ett pressmeddelande.

Fler ungdomar får jobb

I Kalmar län sjönk arbetslösheten förra året jämfört med 2015 men under december ökade arbetslösheten i länet snabbt, i slutet av december var 8,3 procent arbetslösa i Kalmar län. I Kalmar län minskade däremot ungdomsarbetslösheten i åldrarna 18-24 år med 200 personer i december jämfört med december föregående år. Från 13,9 procent till 12,7 procent.

– En förklaring till minskningen är att jobbtillväxten har varit god inom den privata tjänstesektorn där många ungdomar får anställning. Det handlar till exempel om jobb inom kundtjänst, hotell och restaurang och försäljning, säger Carina Lindgren arbetsförmedlingschef i Kalmar. 

Under 2016 minskade arbetslösheten bland personer födda i Sverige, medan den ökade bland personer födda utanför Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.