Foto: SVT

Facebookpolisen Scott Goodwin får kritik av JO

Uppdaterad
Publicerad

JO riktar nu kritik mot Facebook-polisen som skrev om ”offerkoftainvandrare” på sociala medier.

Den före detta så kallade Facebook-polisen Scott Goodwin blev i januari anmäld till Justitieombudsmannen, JO, för ett inlägg om rasism där han bland annat skrev:

”Mellan er som är fula rasister och er som är ’offerkofta-invandrare’ finns vi – miljontals vanliga svenskar och invandrare – som vill leva ihop tillsammans i ett land utan hat.”

JOs kritik

Efter att JO nu granskat ärendet riktar man kritik mot Facebook-polisen. I JOs beslut står bland annat:

”Enligt JO är det svårt att se att inlägget har relevans för ändamålet med polisens närvaro i sociala medier – att minska brottsligheten och öka tryggheten. Det har inte något brottsförebyggande budskap och ger inte någon direkt information om polisens arbete.”

Representerar polisen

Eftersom Scott Goodwin publicerade inlägget på polisens Facebooksida för Alvesta och Växjö representerar han genom inlägget polisen som myndighet. JO menar att det finns anledning att ifrågasätta lämpligheten av Scott Goodwins inlägg, och riktar nu kritik mot detta.

Goodwin har tidigare kritiserats av justitieombudsmannen för att han publicerat Facebookinlägg som haft en raljerande ton och bristande saklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Facebookpolisen

Mer i ämnet