Facket: ”Har aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Kindesjö är ombudsman för Transportarbetareförbundet som hade tecknat kollektivavtal med företaget. Han var på plats på måndagsmorgonen och mötte det hundratal personer som lovats jobb. Inte heller han förstår vad som har hänt.

– Vi skulle träffa vd:n på kontoret på morgonen och ha en genomgång, sedan skulle vi åka ut till Räppe och prata med de anställda. Men vi stod där och väntade men det kom aldrig någon, berättar Andreas Kindesjö för Smålandsnytt.

Vd:n har i anställningskontraktet skrivit att företaget heter Jusab AB. Organisationsnumret på det företag som Transport tecknat kollektivavtal med går till ett företag som heter Grundslutet Kruståtel AB. Men det var inget som väckte misstankar.

– Nej, det är inte ovanligt att nya företag bara köper ett färdigt bolag och sedan döper om det, säger Andreas Kindesjö.

Har träffat vd:n flera gånger

Andreas Kindesjö har personligen träffat företagets vd och ytterligare två representanter vid flera tillfällen. Men på måndagsmorgonen gick ingen av dem att nå.

– Vi kom bara till telefonsvararen. Det här är så konstigt, jag har aldrig varit med om något liknande.

Kan han ha blivit allvarligt sjuk?

– Alltså jag vet inte, man kan ju bara spekulera i vad som hänt, säger Andreas Kindesjö.

Varken Andreas Kindesjö eller andra fackliga representanter som SVT har pratat med kan förstå vad vd:n kan ha haft att vinna på att teckna anställningskontrakt och sedan bara försvinna. Olika typer av bidrag från till exempel arbetsförmedlingen betalas nämligen ut i efterhand, alltså efter att man kan visa att man betalat ut löner.

Ingen rätt till a-kassa

Det är också oklart vad som händer med de personer som nu har ett anställningskontrakt. SVT har pratat med några av dem som under måndagen åkte ner till arbetsförmedlingen för att skriva in sig som arbetssökande. De hade fått beskedet att de inte kan få a-kassa eftersom de har ett gällande kontrakt. Men enligt Andreas Kindesjö är det oklart om de kommer att kunna kräva Jusab på några pengar.

– Har du ett anställningskontrakt så har du ju en lönefordran på den här arbetsgivaren. Om det även gäller när man har ett icke påbörjat arbete vet jag inte. Men jag ska under dagen göra allt jag kan för att ta reda på vad som gäller, säger Andreas Kindesjö.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jobbluffen i Växjö

Mer i ämnet