Elisabeth Sandblom är ordförande för facket för försäkring och finans, FTF, inom Trygg Hansa. Foto: Jan-Eric Lundberg

Facket: Mister viktig kompetens

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Sandblom, fackordförande inom Trygg Hansa, säger till SVT att beskedet om att en stor del av Trygg Hansas verksamhet flyttas till Malmö kom som en överraskning för medarbetarna.

– Visserligen har man efter att Trygg Hansa flyttade som sin verksamhet från Sundsvall till Malmö haft känslan att Växjö kunde vara nästa kontor som skulle drabbas, men det var ändå oväntat i dag, säger Elisabeth Sandblom som är ordförande för facket för försäkring och finans, FTF, inom Trygg Hansa, till SVT Nyheter Småland.

Elisabeth Sandblom säger att facket ser med oro på att företaget väljer att flytta verksamheten, både för att det innebär att företag tappar viktig kompetens, men också för att det riskerar att initialt öka arbetsbelastningen i Malmö.

– Det är nya medarbetare som ska anställas och som ska utbildas och läras upp.

Goda erfarenheter från Sundsvall

De anställda som jobbat länge har en uppsägningstid på sex månader och kan sedan fortsätta att få lön  i ytterligare nio månader, förutsatt att man är aktivt arbetssökande.

Enligt Elisabeth Sandblom säger att erfarenheten visar att det inte är så vanligt att de som blir uppsagda på en ort flyttar med till en annan. Men i Sundsvall gick omställningen för många av Trygg Hansa-medarbetarna bra.

– 70 procent hade nya jobb inom fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.