Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fågelsången tar över i Sveriges Radio – åtta timmars direksändning

Publicerad

Strax efter midnatt, natten till lördag den 21 maj riktas mikrofonerna i P1:s Naturmorgon mot alla fåglar i naturen. I en åtta timmar lång sändning ska fåglar från norr till söder få göra sina röster hörda.

För tredje året i rad sänds ”Fågelsångsnatten” i Sveriges Radios P1:s Naturmorgon.

Det är programledarna Jenny Berntsson-Djurvall och Mats Ottosson som från en ekhage i Osabys naturreservat straxt söder om Växjö kommer att sända åtta timmars fågelsång varvat med mycket prat om fåglar och natur.

Växjö

Rapporter från hela landet

Reportar komer även att lämna rapporter från bland annat Ammarnäs, Nittälvsdalen i Bergsslagen, Getteröns naturreservat i Halland och Vendelån utanför Uppsala. En utmaning då alla platserna inte är lätta att ta sig till.

– Det här är lite som fåglarnas ”mello” säger programledaren Mats Ottosson.

– Det bästa med det här är helheten. Att det är en sådan ”massiv” kör och att den här i Småland kommer att börja lågintensivt nästan tyst, för att sedan, som en synfoniorkester, vråla på allt vad den har, kanske framåt fyratiden, säger Jenny Berntsson-Djurvall.

Mats Ottosson är lite orolig för att fågelssången ska störas av den stora militärövningen som just nu pågår. Att något av försvarets flygplan ska störa friden.

– Det är ju en röst som vi verkligen inte hoppas på, i sändning då, säger Mats Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet