Flyttfåglarna passerarr allt tidigare till Ottenby vid Ölands södra udde – Magnus Hellström är ansvarig vid fågelstationen och han tror att det är klimatförändringarna som är skulden. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Fåglarna kommer allt tidigare till Ottenby

Publicerad

Flyttfåglarna återvänder allt tidigare till vårt land. Jämfört med för 40 år sedan anländer fåglarna numera nästan en vecka tidigare till Ottenby fågelstation på Öland.

Varje år sker en standardiserad fångst och ringmärkning av flyttfåglar vid Ottenby fågelstation på södra Öland. I normala fall brukar fåglarna passera Ottenby vid ungefär samma tidpunkt. Men senare år så har det skett allt tidigare.

En effekt av klimatförändringarna

Jämfört med för 40 år sedan återvänder fåglarna i medeltal 4,8 dagar tidigare. Magnus Hellström som är ornitolog och ansvarig chef vid Ottenby tror att det är klimatförändringarna med ett allt varmare klimat som är orsaken.

– Det som händer vid ett varmare klimat är att våra fåglar återvänder allt tidigare och då är det inte alls säkert att kläckningen av insekter sker samtidigt som det finns många fågelmunnar att mätta, säger Magnus Hellström.

Häckningen blir sämre

Det här kan innebära att häckningen blir sämre och att många av fågelarter minskar i antal. Men Magnus Hellström vet inte i dag vad det här kan få för betydelse för fåglarna i framtiden.

– Fåglar är väldigt anpassningsbara och det är mycket möjligt att det finns mekanismer i det här som gör att de kommer att klara det här fint ändå, men det är ändå ett hot, säger Magnus Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.