Foto: JanErik Henriksson TT

Första fallet av fågelinfluensa konstaterat på Öland

Uppdaterad
Publicerad

En kråka som hittade på södra Öland i mitten av mars bar på fågelinfluensavirus. Det visar tester som gjorts vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Enligt Ölandsbladet, som var först med att rapportera om händelsen, hittades den döda kråkan den 11 mars och skickades sen på analys.

Nu har svaret kommit och det visar sig alltså att fågeln är den första på Öland som konstaterats smittad i det pågående utbrottet av en mer aggressiv form av fågelinfluensa som pågått sedan i höstas.

Cecilia Hultén som är veterinärepidemiolog på SVA, säger att det inte är förvånande att smittan även finns på Öland.

– Om man tittar på utbrottskartan så ser vi att de finns i stora delar av södra Sverige, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Viktigt att hålla isär vilda och tama djur

I februari fick över en miljon höns avlivas på Cedergrens i Mönsterås på grund av smitta. För att detta inte ska hända igen bör alla fågelägare vara noga med att följa råden från Jordbruksverket.

– Det kan vara värt att nämna Jordbruksverket har beslutat om att skyddsnivå 2 gäller, och det innnebär att alla fjäderfä ska vara inomhus. Detta för att man till varje pris ska hålla i sär vilda och tama fåglar, säger Cecilia Hultén till SVT Nyheter Småland.

Även Västerviks kommun har det hittats ett konstaterat fall av fågelinfluensa i en andfågel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet