Annette Turowski ledde familjens övertalningskampanj: Bort med skogen! Foto: Agneta Gustavsson

Fällde granskogen och släppte in korna

Uppdaterad
Publicerad

När andra planterar gran gjorde familjen Petersson/Turowski i Kimramåla i Nybro kommun tvärtom: De röjde undan den mörka granskogen och förvandlade marken till jordbruksmark. Nu är både familjen och kossorna nöjda.

Hela projektet är resultatet av en gigantisk övertalningskampanj av äldste sonen och sambon.

– Jag tyckte det var så mörkt och tänkte att ska vi ändå ta ner skogen kan vi göra nånting av marken, säger Annette Turowski. Eftersom det växte rätt mycket svamp i den skogen tänkte jag att det måste ha varit fin mark.

Nybro

Jörgen var inte särskilt svår att övertala. Och för fem år sedan drog det hela igång.

Blev ett familjeprojekt

– Det var ett hårt arbete även om vi hade både grävare och andra maskiner. Jag har alltid känt stor respekt för mina småländska förfäder och det arbete de gjorde för att bryta mark. Nu är den respekten ännu större. De gjorde ju samma sak som vi, men utan våra hjälpmedel.

Det hela blev ett familjeprojekt. Alla engagerade sig i högre eller mindre grad. Annette berättar:

– Från att skogen var nertagen så började vi arbeta. Det var stubbar som skulle tas upp och massor med andra grejer. Men det var roligt att göra nånting tillsammans inom familjen, något som är bestående.

Inför öppen ridå

Riksväg 25 går alldeles intill det 4,4 hektar stora markområdet, så allt som hände där skedde så att säga inför öppen ridå. Bilisterna kunde se hur man först högg ner den 80-åriga mörka granskogen, sedan bröt stubbar, plockade sten, fräste jorden och till sist hade skapat en öppen jordbruksmark.

Nu är både kossorna och Jörgen Petersson nöjda. Foto: Agneta Gustavsson

Jörgen minns vilken uppmärksamhet det blev. Folk stannade till, tittade och kommenterade. Publiken bestod både av kollegor och andra.

Vilka var reaktionerna?

– Många tyckte vi var lite galna. Men andra beundrade det vi gjorde.

Jörgen Peterssons projekt hör till undantagen. Enligt Jordbruksverket sker omvandling av skogsmark till åker i ”försumbar skala”. Det vanliga är annars att jordbruksmark läggs igen, planteras med skog eller bebyggs med bostäder.

Lönsamt projekt

Projektet handlade förstås om ekonomi också.

– Man har väl inte kunnat räkna riktigt på allting, det måste jag erkänna, men ändå var målsättningen förstås att det skulle bli ekonomiskt lönsamt i slutändan, säger Jörgen Petersson.

Och så blev det:

– Vi kunde skörda redan efter ett par år. Hade vi planterat skog hade det tagit flera decennier – någon skörd hade det inte blivit under min livstid, i alla fall.

Egentligen handlar omvandlingen av landskapet lika mycket om djurproduktionen som om ljus och vidder. På gården finns både mjölkkor och köttdjur. Hör odlas vall, majs och spannmål.

– Vallen är skönt att ha nära gården, för det blir mycket transporter.

Foto: Agneta Gustavsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet