Inlägget i sin helhet till vänster och Uppvidinge kommuns Instagrambild till höger. Foto: Uppvidinge kommun

Falsk information om valfusk – kommunens bilder kapade

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sprids falsk information om slarvig hantering av rösträkning på sociala medier. Bland annat har två bilder från Uppvidinge kommuns Instagramkonto använts för att sprida desinformation.

Viralgranskaren var först med att berätta att flera olika inlägg på sociala medier nu cirkulerar om att det förekommit fusk och slarvig hantering av röster i samband med valet.

Bilderna från Uppvidinge publicerades den 27 augusti i år och visar kommunens förberedelser inför valarbetet. Men bilderna kapades och publicerades i ett inlägg på Facebook med texten ”Oplomberade gamla trälådor, flyttkartonger och röster på hög. Är någon förvånad över kaoset nu”.

Inga röstsedlar i kartongerna

– Den ena bilden är på oss i valkansliet där bland annat jag håller i en kartong som är uppmärkt och packad med kuvert, pennor och papper som röstmottagare behövde i sitt arbete inför förtidsröstningen, säger Anna Tigerström som är kommunikationsansvarig på Uppvidinge kommun.

Den andra bilden föreställer tre kartonger som har samma innehåll och är uppmärkta med en lapp ”förtidsröstning”.

– Det rör sig absolut inte om några kartonger som några röster har hanterats i, säger Anna Tigerström.

Svårt att förutse kapning

Uppvidinge kommun har ett konto på Instagram som används av personalen för att visa upp kommunens arbete och engagemang i olika frågor. Men att bilderna skulle kapas och användas för att sprida falsk information om valarbetet var det ingen som var förberedd på.

– Det är väldigt svårt att förutse att något sådant kan hända. Det är obehagligt att bilderna använts på det här sättet, det är oklart om hur pass stor spridning de fått. Vi har kunnat härleda bilderna till en person som spridit dem i olika grupper på nätet, säger Anna Tigerström.

Falska inlägget raderat

Hur går ni vidare nu?

– Vi har funderingar på att ta kontakt med den här personen för att informera om upphovsrätten och att det rör sig om felaktig information, vi vill att bilderna plockas bort.

Det falska inlägget raderades senare av personen under torsdagsförmiddagen. Men Uppvidinge kommun tänker låta bilderna ligga kvar på sitt Instagramkonto.

– Det är extra viktigt att de finns kvar så folk kan gå in och se sammanhanget, vi har ju skrivit en text intill bilden med information om vad bilden föreställer, säger Anna Tigerström.

Många har hört av sig

Flera personer hörde av sig till kommunen under onsdagen för att upplysa om att bilderna använts i syfte att sprida felaktig information. Det har även förekommit falska påståenden på nätet om att det saknats valsedlar för Sverigedemokraterna i en av vallokalerna.

– Vi har publicerat korrekt information på kommunens hemsida om hur vårt valarbete fortskridit. Det är tråkigt att sådant här händer, säger Anna Tigerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.