Kriminalvårdens anstalt Västervik norra är inrymd i ett gammalt sjukhus och den fysiska miljön har flera konstaterade brister. Foto: SVT/Arkiv

Fångar tvingas bajsa i papperskorgar: ”Förnedrande”

Uppdaterad
Publicerad

Inga av cellerna har toalett och fångarna tvingas uträtta sina behov i papperskorgarna när personalen inte hinner öppna. Det framgår av en tillsyn på Västerviksanstalten som Justitieombudsmannen gjort.

I tillsynen, som gjordes i somras, vittnar flera intagna att det efter inlåsning kan dröja flera timmar innan personalen kommer om de larmar att de behöver gå på toaletten. Därför har de flera gånger fått uträtta sina behov i cellens papperskorg.

Varje intagen får en urinflaska, en så kallad kissanka, vid inlåsningen, men vid tillsynen upptäcktes flera fulla flaskor inne i cellerna och det luktade illa där inne, framgår av JO:s tillsynsprotokoll. Ett flertal celler saknar även handfat och rinnande vatten.

”Måste upplevas som förnedrande”

I ett separat uttalande till tillsynsprotokollet riktar ChefsJO Elisabeth Rynning skarp kritik mot anstalten:

”Jag har i ett tidigare beslut uttalat att det typiskt sett måste upplevas som förnedrande av den enskilde att vara hänvisad till att uträtta sina behov i en plastpåse eller papperskorg”, skriver hon och ifrågasätter även om toalettsituationen för de intagna är förenlig med fängelselagens bestämmelse om att varje intagen ska bemötas med respekt för sitt människovärde.

Inspektionen av anstalten Västervik Norra gjordes i somras av JO:s särskilda Opcat-grupp, som granskar hur frihetsberövades mänskliga rättigheter tas till vara.

Fängelset ska renoveras

Anstaltsledningen svarar att man är medveten om bristerna. Förra året sa regeringen ja till att förlänga Kriminalvårdens hyresavtal för lokalerna i Västervik norra med 25 år. Beslutet innebär, förutom att man kommer öka kapaciteten med 50 platser, att Kriminalvården inom kort kommer göra en större renovering av anstalten och då ska bristerna rättas till, skriver man.

Västerviksanstalten, som är en anstalt med säkerhetsklass 2 med 255 platser, är inrymd i ett gammalt sjukhus som byggts om, och öppnade 2005.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.