Foto: TT

Fängelseplaner var okända för kommunalrådet

Publicerad

Emmaboda är en av flera kommuner som anmält intresse för att få en kriminalvårdsanstalt med 250 nya arbetstillfällen. Men initiativet till en intresseanmälan kom från en enskild politiker i Emmaboda – utan kommunledningens kännedom.

Det var kommunfullmäktiges ordförande, Bo Eddie Rossbol, som är med i det lokala partiet ”Bästa alternativet”, som skickade in en intresseanmälan till Kriminalvården på egen hand.

– I våras hörde jag om att det var ont om anstaltsplatser och tänkte att det finns goda möjligheter att öppna en anstalt här i kommunen. Det handlar trots allt om 250 arbetstillfällen och mark finns det också att bygga på.

Han hade dock inte räknat med att media skulle hitta intresseanmälan innan Kriminalvården hörde av sig till kommunledningen.

– Jag berättade egentligen inte för någon att jag skickat in det utan tänkte att frågan sen skulle komma till kommunen från Kriminalvården och då skulle det ändå komma fram att det var jag som drivit frågan. Det är viktigt att även enskilda partier får synas och komma fram med sina förslag.

Men är inte det här en fråga som borde förankrats politiskt?

– Jag tror nog att de flesta kommer nappa på det här. Så många nya arbetstillfällen är det ingen politiker som säger nej till. Men visst, jag kanske borde sagt något innan. Det var aldrig meningen att gå bakom ryggen på någon. Men det är samtidigt svårt att dra tillbaka klockan.

Anställda skulle kunna pendla

Han framhåller också Emmabodas geografiska läge som en fördel.

– Vi är i behov av fler statliga etableringar här i länet. Vårt läge gör också att personalen på anstalten skulle kunna pendla hit från flera större orter.

Johan Jonsson (C), är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Emmaboda och fick kännedom om att kommunen anmält intresse för ett fängelse först när han läste om det i tidningen under helgen.

– Bo Eddie har tagit ett initiativ i egenskap av fullmäktiges ordförande och har missat att informera oss. Han borde så klart ha skickat en kopia av sin intresseanmälan till kommunens officiella brevlåda för att få den registrerad.

Frågan ska diskuteras

Johan Jonsson poängterar att det handlar om en intresseanmälan och inget beslut.

– Han borde informerat och beslutet borde ha förankrats, men ibland blir det inte så. Det är trots allt inget avtal det handlar om.

Frågan om en anstalt kommer lyftas politiskt de närmsta veckorna. Därefter kommer kommunen meddela Kriminalvården om man är fortsatt intresserad av en anstalt eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer