Fängslade föräldrar får hjälp med julklappar till barnen

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen RRT, Rapid Relief Team och Röda Korset i Ljungby jobbar nu för att hjälpa föräldrar som sitter häktade eller i fängelse att kunna skicka en julklapp till sina barn.

– Idén startade i Ljungby och har nu spridit sig i världen, säger Louise Dieck på RRT.

– Barnen som har föräldrar som sitter inne har det ofta väldigt svårt, eftersom det förknippas med skam, säger Louise Dieck på RRT.

Organisationen har packat ihop en presentlåda som är frankerad, men har en tom adresslapp.

I klippet kan du se vad paketet innehåller.

– Tanken är att den intagna ska skriva kortet, stoppa in i lådan och sedan tejpa ihop det. Sedan tar kriminalvårdarna paketet till ett postombud, förklarar Louise Dieck.

Sprider sig i landet och världen

I slutet av förra veckan besökte organisationerna häktet i Växjö där ett 15-tal föräldrar tog emot paket. I tisdags lämnade de ett 20-tal paket på häktet i Jönköping och de kommer att fortsätta att besöka flera fängelser i landet, bland annat i Kalmar.

Idén startade i Ljungby förra året, men har redan hunnit sprida sig i världen genom organisationen RRT.

– Inom Rapid Relief Team har de börjat härma Ljungby och nu görs samma sak på många platser runt om i världen. Syfte är att ge en liten ljusglimt för barnen under julen, säger Louise Dieck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.