Fanny Battistutta: ”Det är en fungerande välfärd som människor vill ha.” Foto: SVT.

Fannys släkt protesterar i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Fanny Battistutta från Växjö har släkt i Chile som deltar i massdemonstrationerna mot regeringen.

– Människor tillhör inte höger eller vänster utan det är en fungerande välfärd de vill ha, säger hon.

Häromdagen bad presidenten det chilenska folket om ursäkt för att inte ha bekämpat ojämlikheten tidigare. Det har dock inte haft någon effekt på människor och protesterna fortsätter.

Landets största fackföreningar har utlyst generalstrejker och under torsdagen anordnas demonstrationer runt om i världen, bland annat vid Speakers Corner i Växjö.

– Vi kommer att banka på våra kastruller och visa vårt stöd för det chilenska folket som kämpar på gator och torg i detta nu, säger Fanny Battistutta.

Höjd taxa väckte vrede

Demonstrationerna startade den 14:e oktober då ungdomar plankade i tunnelbanan i protest mot den höjda tunnelbannetaxan i huvudstaden Santiago.

Taxan höjdes med 30 pesos vilket räckte för att väcka ungdomarnas vrede och deras protestaktion blev gnistan som satte igång en våg av våldsamma och fredliga demonstrationer runt om i landet. 

– Under de senaste 30 åren och oavsett höger- eller vänsterregering har ingenting förbättrats i Chile. Människor har inte råd att gå i skolan, pensionerna räcker inte på långa vägar, sjukvården är undermålig, transporterna är dyra, etc. Det är bara de rika och deras barn som kan skaffa bra utbildning och bestämmer i samhället, säger Fanny Battistutta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.