Petra och Bella Friberg är den ideella kraften bakom julhjälpen i Växjöområdet. Foto: C. Emenius/SVT

De vill att alla barn ska få fira jul – ”Betyder jättemycket”

Publicerad

Redan 2014 startades Julhjälpen i Älmhult av fyra engagerade kvinnor. Ett par år senare drivs den vidare av mor och dotter i Växjö. Fortfarande är det många som inte har råd att fira jul.

Att samla in pengar, mat och paket till de familjer som inte har råd med julen blev ett koncept som spred sig från Älmhult och ut i landet redan 2015.

I dag uppskattar mamman Petra Friberg att det finns ett tjugotal liknande volontärengagemang i hela Sverige. Att hon valde att ta över det hela beror på att hon hade en liknande bakgrund själv.

– Jag har själv varit ensamstående mamma i flera år och haft det jobbigt under julen och själv sökt fonder. För barnen betyder det här jättemycket, tänk att få paket att öppna och något som man verkligen vill ha, säger Petra Friberg. 

Noga med kvitton 

Julhjälpen är ingen organisation eller förening. De vill att allt som människor lämnar in ska gå oavkortat dit det behövs utan att något förloras på vägen. Varje familj ansöker om att få hjälp till mat eller presenter. Därefter sätts en annons ut i sociala medier där personer kan svara om eller vad som kan bidras med. Petra Friberg berättar att hon visar upp kvitton och bilder om någon skulle önska det.  
 
– Vi tar alltid foton på kvitton och grejer som vi har köpt till familjerna så om de är osäkra kan de se att det kommer fram, säger Petra Friberg.  

Kramar och tårar 

Det blir många kvällar och fria stunder som Bella och Petra ägnar åt att organisera och agera tomtenissar. Särskilt intensivt är det i början av december.
 
– Det är ju kramar och tårar som vi gör detta för. Lyft upp folk som verkligen behöver det, ju fler som engagerar sig ju bättre blir det, säger Petra Friberg.  

JULHJÄLPEN

Visa

• Startade 2014 i Älmhult

• 2016 var det 46 familjer och 110 barn i Växjöområdet som fick hjälp 
• 2017 var det 63 familjer och 150 barn 
 
• Finns liknande volontärhjälper runtom i landet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer