Arkivbild. Fåret på bilden är inte samma som omnämns i texten. Foto: TT/Karl-Josef Hildenbrand

Får lämnades ensamt på ö utan vinterfoder i två månader

Publicerad

En 78-årig man lämnade ett av sina får ensamt under november och december 2017 på en ö i Kalmarsund. Nu anmäls mannen för misstänkt djurplågeri.

Den 22 december 2017 fick Länstyrelsen i Kalmar län en anmälan om ett ensamt får som lämnats utan vindskydd och foder på en ö i Kalmarsund. När Länstyrelsen dagen därpå besökte ön fann de en ensam tacka med smutsig päls, och de hittade också skelett efter ett annat får på ön.

Fårets ägare, en 78-årig man, uppgav för Länstyrelsen att tackan blivit kvar ute på ön när han hämtat sina andra får i månadsskiftet oktober-november. Tackan hade då, enligt mannen, varit medtagen och han bestämde att fåret i stället skulle hämtas dagen efter, så att hon skulle hinna återhämta sig. Därefter blev det dåligt väder och mannen kunde inte ta sig ut till ön. Fåret hämtades aldrig utan blev kvar på ön fram till det att ägaren lät avliva henne.

Utsattes för stort lidande

Länstyrelsens bedömning är att mannen utsatt fåret för mycket stort lidande som varat under minst två månaders tid, och de har därför lämnat in en åtalsanmälan angående brott mot djurskyddslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet