Brandmannen åkte fast när han körde i 131 km/h på en 90-väg. Foto: TT.

Brandman får tillbaka körkortet snabbare med corona-argument

Publicerad

En brandman i 55-årsåldern får tillbaka sitt körkort i förtid efter dom i förvaltningsrätten. Mannen yrkade på vikten av att få tillbaka körkortet – särskilt nu under pågående pandemi.

Det var i början av maj som mannen åkte fast för fortkörning. Han körde 131 km/tim på en sträcka där högsta tillåtna hastighet var 90 km/tim, vilket i huvudregel leder till en spärrtid på tre månader.

Mannen överklagade beslutet till Transportstyrelsen men utan att få gehör. Nu har förvaltningsrätten i Växjö beslutat att sätta ner spärrtiden till två månader med hänsyn till mannens yrkesutövning.

30 års prickfri körning

Mannen anförde att det infräffade var en engångsföreteelse i gles trafik utan något risktagande, samt att han har 30 års prickfri körning. Av utredningen framgår att han inte har någon tidigare historik av trafikförseelser.

Vad gäller spärrtidens längd har i praxis hänsyn tagits till personer som har ett stort behov av körkort i sitt arbete. Mannen som arbetar som brandman har hävdat att körkortet har blivit viktigare nu i coronatider.

Förvaltningsrätten sätter ned spärrtiden med en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.