Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
PCR-test. Foto: TT

Färre gör coronatester – primärvården mindre belastad

Publicerad

Antalet positiva coronafall ökar inte lika brant längre i Kronoberg. Färre gör också coronatester. Det har minskat belastningen på främst primärvården, men belastningen ligger fortsatt på en hög nivå med 33 inneliggande patienter med covid-19.

– Det var som högst vecka 45-46 då det var ungefär 700 positiva fall, sen har vi legat mellan 500-600 två veckor i sträck. Den här veckan tror jag vi landar på omkring 500 fall. Möjligtvis kan man säga att vi ligger på någon slags platå, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare under fredagens digitala presskonferens.

Färre tester

Regionens budskap till allmänheten om att bara beställa coronatest om man har symptom verkar också ha fått effekt. Under förra veckan gjordes 4100 analyser av coronatester, vilket kan jämföras med över 5700 för tre veckor sedan. Man kan också se att något större andel av testerna är positiva för covid-19 – vilket också talar för att färre symptomfria testar sig.

– När vi var uppe på nästan 5500 prover per vecka var det på gränsen att det ens gick att hinna med. Även materialförsörjningen begränsande den veckan, säger Christian Romin Blomkvist.

Förbättrad situation i primärvården

Det minskade antalet tester har också minskat belastningen på primärvården, som igår sänkte sin beredskapsnivå från förstärkningsläge till nivå 1: stabsläge.

– Situationen har klart förbättrats i primärvården. Mindre belastning och provtagningen har minskat, därför har man gått ner till stabsläge, säger Martin Myrskog, regiondirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet