Foto: Joel Marklund/Bildbyrån, Fredrik Sandberg/TT

Färre larm när Sverige spelar VM i fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SOS-Alarm så märktes en tydlig nedgång i antalet 112-samtal under midsommardagens VM-match mellan Tyskland och Sverige.

— När Sverige spelar märks det direkt att antalet inkommande nödsamtal sjunker. De som ringer efter matchen säger ibland att de har haft ont en stund, men har väntat med att ringa 112 för att inte missa fotbollen. Jag hoppas verkligen att den som blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka ringer på en gång, även om det var 12 år sedan Sverige spelade VM, säger Evelina Hörnkvist-Barosen som är operatör vid SOS Alarm.

Tydlig nedgång

Generellt så minskade antalet 112-larm under den regniga midsommarhelgen, enligt ett pressmeddelande från SOS-Alarm. Men tydligast nedgång var det under midsommardagens match mellan Tyskland och Sverige.

Istället för genomsnittliga 1 074 samtal kom enbart 978 samtal in i landet under de två timmarna, en minskning med nio procent.

— Nedgången i antalet 112-samtal medan fotbollen pågår har olika orsaker. Dels är det så att den som inte har ett väldigt akut ärende väntar till efter matchen med att ringa. Dels är TV-soffan en ganska trygg plats. Sverige stannar till lite grann medan matchen spelas och det gör att färre människor orsakar eller är inblandade i olyckor, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

Antal 112-samtal tidigare midsommardagar mellan klockan 20-22

2017: 1005

2016: 1151

2015: 1067

Genomsnitt 2015-2017: 1074

Källa: SOS-Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.