Foto: TT

Krav på fler områdespoliser till Kalmar län

Publicerad

Kalmars lokala brottsförebyggande råd varnar för att polisens brottsförebyggande insatser kan gå i stöpet om utlovade förstärkningar uteblir i höst.

På senare tid har sju av elva områdespoliser från Kalmar, Mönsterås och Ölands kommuner flyttats till andra enheter inom polisen. Detta riskerar att förstöra polisens brottsförebyggande arbete i de berörda kommunerna, varnar rådet med politikerna Dzenita Abaza (S) och Carl-Henrik Sölvinger (L) i spetsen.

– Vi tappar viktiga samarbetsparters ute i våra skolor och ute på gatorna, säger Carl-Henrik Sölvinger (L), vice ordförande för Kalmars lokala Brå.

Ska vara i skolor och på gatorna

Områdespoliser ska vara ute bland ungdomar och andra medborgare för att utveckla relationer och skapa förtroende för polisens arbete. Den främsta målsättningen med områdespoliser är att förebygga brott och skapa trygghet.

Men omfattande passkontroller förra året, och skjutningar i Malmö har lett till att fler poliser blivit omplacerade och just nu finns det bara fyra områdespoliser kvar.

Skrivelse till Regionpolischef

Nu måste organisationen för områdespoliser förstärkas och därför har Kalmars lokala Brå skickat en skrivelse till regionpolischefen Syd, Carina Persson.

– Vi vill att utlovade förstärkningar till hösten inte uteblir för då riskerar vi att det förebyggande arbetet fallerar, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

Ny polisstation i Mönsterås räcker inte

Under onsdagsförmiddagen meddelades att en ny polisstation kommer att öppnas i Mönsterås. Kalmars lokala Brå välkomnar beslutet men menar att det nödvändigtvis inte leder till fler områdespoliser.

– Det är givetvis bra att man satsar på en ny polisstation men det ersätter inte områdespolisens arbetsuppgifter; att träffa föräldrar, att informera ungdomar om droger, till exempel, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet