Foto: TT

Färre råttsaneringar i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet saneringar av råttor i Kalmar län minskade med 15 procent mellan 2016 och 2017, enligt statistik från Anticimex. Samma siffra för Kronoberg visar en minskning med drygt en procent.

I Kalmar län genomfördes 1735 saneringar av råttor under 2017, vilket innebär en minskning med 15 procent jämfört med föregående år. I Kronoberg minskade råttsaneringarna med en procent under samma period, medan det i hela landet syns en ökning med knappt 10 procent.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, menar att vi behöver samarbeta för att få bukt med råttorna.

– Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma mat. Kommuner och fastighetsägare behöver långsiktigt bekämpa råttor, säger Håkan Kjellberg i ett pressmeddelande.

Nya regler

De senaste åren har reglerna för bekämpning av råttor ändrats. Nu är det förbjudet att permanent placera ut kemiska bekämpningsmedel, eller det som ofta kallas ”råttgift”. Det behövs istället åtgärder med hjälp av både mekaniska och elektroniska fällor.

– Många förlitar sig fortfarande på enbart kemiska bekämpningsmedel för att bekämpa råttor. Det behövs ett förändrat synsätt och en kombination av olika metoder för att minska antalet råttor, säger Håkan Kjellberg i pressmeddelandet.

Därför är det viktigt att minska råttbeståndet

Brunråttor är våra vanligaste råttor. De kan orsaka allvarliga skador på egendom och kanske dessutom bära på virusbakterier som gör oss sjuka. Två brunråttor kan ge upphov till mellan 800 och 1.000 ungar per år.

Digitala råttfällor

Skulle råttorna ta sig in tipsar Anticimex också om att man kan använda sig av digitala fällor. En sådan fälla är uppkopplad och larmar när en råtta fastnar i den. På det viset kan man snabbt och enkelt få reda på om man behöver sätta in fler fällor för att bli av med råttorna.

Så slipper du råttorna

– Råttorna gillar samma mat som vi gör, så lämna den inte framme i onödan.

– Håll rent och städat, råttorna bygger gärna sina hem bland skräp och bråte.

– Släng dina sopor ofta, se till att soptunnorna har lock och att eventuella komposter ligger en bit från huset.

– Ta hand om dina växter, råttorna är duktiga klättrare och använder sig ofta av träd och buskar för att komma till ventiler eller balkonger.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.