Vattnet närmar sig Katharina Wenzels hästgård och hus i Alandsköp. På onsdagen fick hon besök av räddningstjänsten. Foto: Jan-Eric Lundberg SVT

Fastighetsägare måste själva skydda sig från vattnet

Publicerad

De som bor vid vatten är själva ansvariga för att skydda sig från översvämningar och se till att begränsa skador. Det säger Gunnar Karlsson vid Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Vattennivåerna stiger i flera åar och sjöar i Kronobergs och Kalmars län. Och det är den som bor vid vattnet som själv ansvarar för att se till att skydda sig från vattenmängderna.

– Har man fastigheter nära sjöar och vattendrag behöver man vara införstådd med vad en översvämning skulle innebära, och se till att försöka begränsa skadeverkningarna i tid, säger Gunnar Karlsson,tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen i Kronoberg.

Om något skulle ske plötsligt och akut kan man höra av sig till räddningstjänsten, men man ska inte räkna med att deras resurser räcker till om många behöver hjälp, menar han.

”Förebygg i tid”

Gunnar Karlsson rekommenderar att fastighetsägare i god tid förebygger översvämningar.

– Man ska inte vänta tills vattnet läcker in i källaren utan det är förebyggande arbete som gäller i första hand, säger han.

Man bör också bygga fördämningar med sandsäckar och byggplast, och förbereda sig med dränkbara pumpar.

– Och så bör man ha kontakt med sitt försäkringsbolag.

Gunnar Karlsson tror att toppnivån i vattendragen kan väntas i slutet av veckan, för att sedan avta när det blir kallare och mer nederbördsfattigt under nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet