Många av landets kommuner har fått felaktig skyddsutrustning, bland annat Västerviks kommun. Foto: TT Bild

Felaktig utrustning i Västervik – 12 000 andningsmasker skickades tillbaka

Publicerad
Skyddsutrustning som flera svenska kommuner under coronakrisen beställt har vid flera tillfällen visat sig vara felaktig eller undermålig, rapporterar Sveriges Radio. I Västervik fick man skicka tillbaka 12 000 andningsmasker.

Handsprit, munskydd och andningsmasker är de vanligaste produkterna som inte varit helt korrekta när de levererats, men alla kommuner uppger att produkterna inte använts i vård och omsorg innan felen hann upptäckas.

Skickades på test

I bland annat Västervik var underkända andningsmasker nära att användas inom äldreomsorgen. Men ett test visade att något var fel på maskerna. 12 000 andningsmasker fick skickas tillbaka, berättar Richard Brown, brandmästare i Västerviks kommun, för Sveriges radio Ekot.

– Produkterna har varit rätt märkta med CE-märkning bland annat. Förpackningarna likaså, de var fint förpackade. Men jag är väldigt glad att vi gjorde bedömningen att skicka på test.

Skulle användas i äldrevården

Maskerna – som var tänkta att användas av personal inom äldrevården – skulle släppa igenom 6 procent av luftpartiklarna, men släppte vid testet igenom uppemot 60 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet