Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Hedin (M) om varför de inte vill ha besöksförbud i Växjö. Foto: TT,SVT

Rekordhög smittspridning – men äldreboenden har öppna dörrar

Publicerad

Under årets första vecka bekräftades nära fem tusen personer över 70 år smittade med covid-19 i Sverige. Det är den högsta siffran för åldersgruppen sedan pandemin startade. Men oron för deras hälsa är lägre än för ett år sedan.

Av de 4997 smittade äldre i Sverige under vecka ett var det ungefär 20 procent som bodde på äldreboende eller hade hemtjänst.

I Kronobergs län har smittspridningen ökat kraftigt – med över 2000 konstaterat smittade under vecka ett. Ett hundratal av dem var över 70 år, en påtaglig ökning – även om den procentuellt sett inte är lika stor som i yngre åldersgrupper.

– Jag kan bekräfta att det är fler fall bland äldre. Även om de är förhållandevis få jämfört med det totala antalet smittade, säger Christian Blomqvist.

Regionen har därför stärkt sina rekommendationer när det gäller skyddsutrustning inom äldreomsorgen.

Villiga bryta mot lagen

Den största smittspridningen sker i Växjö kommun. Där är i skrivande stund 24 omsorgstagare och 58 medarbetare (inom hela förvaltningen) konstaterat smittade.

För drygt ett år var politikerna i Växjö villiga att bryta mot lagen för att få till ett besöksförbud. Men att göra något liknande – eller ens avråda från besök – är idag inte aktuellt. Orsaken är vaccinet.

– Risken för väldigt allvarlig sjukdom eller död är inte lika hög idag. Vi gör bedömningen att det inte är lika allvarligt läge som då, säger Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Möjligheten att införa tillfälliga besöksförbud togs bort förra året. Flera kommuner runt om i Sverige har istället valt att starkt avråda från besök på vissa enheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet