Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Minskade leveranser de kommande veckorna drabbar Kronoberg betydligt mer än andra regionen. Hör regionrådet Mikael Johansson (M) i klippet. Foto: TT, SVT

Kronoberg blir av med hälften av sina vaccindoser – Jönköping får behålla allt

Uppdaterad
Publicerad

När vaccinleverantören Pfizer minskar sina leveranser till Sverige blir Region Kronoberg av med hälften av sina vaccindoser de närmaste veckorna. Samtidigt får grannregionen Jönköping behålla alla sina doser – något som får regionens politiker att reagera kraftigt.

– För några dagar sedan gick vi ut till kommunerna och sa att vi dubblar takten, så ni måste ha mer personal. Man kan inte göra så här med planeringen, det omkullkastar alla planer varje gång de gör en förändring, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Bakgrunden till minskningen är att Pfizer som tillverkar vaccinet drar ner på leveranserna under fyra veckor. Det gör att cirka 15 procent färre doser kommer levereras till Sverige.

Minskning i Kalmar och Kronoberg

Därför gjorde Folkhälsomyndigheten (FHM) en ny fördelning mellan regionerna. Men samtidigt som region Jönköping får behålla sina cirka 3000 doser i veckan, halveras fördelningen till Kronoberg från 2000 till 1000, en fördelning som Mikael Johansson inte förstår.

– Ska man göra en ändring ska den vara rättvis, säger han.

Även Region Kalmar har fått minskade leveranser – med en tredjedel.

– Det är jättetråkigt att det kommer med kort varsel. Det ställer till planeringen otroligt mycket. Problem blir det, det sticker jag inte under stolen med, säger Mathias Landerdahl, läkemedelschef i Kalmar.

SVT har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar, och fått svaret att man ännu inte gått ut med hur den nya tilldelningen kommer se ut i samtliga regioner.

I Klippet kan du höra Mikael Johansson hur detta påverkar vaccinplanerna i Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet